Vés al contingut

Julius Weissenborn

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Plantilla:Infotaula personaJulius Weissenborn
Biografia
Naixement13 abril 1837 Modifica el valor a Wikidata
Friedrichstanneck (Alemanya) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Mort21 abril 1888 Modifica el valor a Wikidata (51 anys)
Leipzig (Alemanya) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciócompositor, professor d'universitat Modifica el valor a Wikidata
OcupadorConservatori de Leipzig Modifica el valor a Wikidata
InstrumentFagot Modifica el valor a Wikidata


Musicbrainz: da220c38-65d4-4aba-aa93-ae82f0c9c358 Discogs: 3822125 IMSLP: Category:Weissenborn,_Julius Modifica el valor a Wikidata

Julius Weissenborn (Friedrichstanneck, 13 d'abril de 1837 - Leipzig, 21 d'abril de 1888) va ser un fagotista, professor i compositor alemany.

Va ser fagotista principal de lOrquestra Gewandhaus de Leipzig del 1857 al 1887. Va ensenyar al Conservatori de Leipzig a partir del 1882. A part d'un petit cànon d'obres romàntiques, se'l recorda sobretot per les seves obres pedagògiques, la "Practical Bassoon School" i els "Bassoon Studies", Opus 8 (que inclou els "Cinquanta estudis avançats"), que encara són d'ús generalitzat. Va morir a 51 anys a Leipzig .

"The Practical Bassoon School" (anomenat "Mètode pràctic per al fagot" a les edicions americanes) consisteix principalment en 25 conjunts d'exercicis que augmenten gradualment en dificultats, des del nivell més elemental fins al mitjà. A continuació, hi ha una breu introducció a la clau tenor i una discussió bastant detallada de diversos ornaments, amb una secció 26 que aplica aquests conceptes.

Malgrat morir relativament jove (51 anys), com a pedagog va tenir infinitat d'alumnes, entre els quals els més coneguts foren: Adolf Guetter, Julius Walter Guetter.

The Bassoon Studies, Opus 8, es publica en dues parts. La primera part està subtitulada "Per a principiants" i consta de diverses seccions:

  • I. Tipus d'expressió essencials (Tenuto, Legato, Staccato, Portato, Dynamics, Accents);
  • II. The Tenor Clef (breu);
  • III. Exercicis d'escala en totes les claus;
  • IV. Arpegis i acords;
  • V. Escates cromàtiques;
  • VI. Tercers, quarts, sisens, octaves i dècims;
  • VII. Adorns

La segona part són els famosos "Fifty Advanced Studies" que quasi tots els fagotistes han d'aprendre durant els seus anys de formació. Tot i que alguns d'ells es troben en un nivell intermedi, la majoria són força difícils, ja que exploren totes les tecles i fins i tot els rangs extrems del fagot.

Enregistraments

[modifica]

Referències

[modifica]